Centrale termice

Centrale termice

Ca sa poate satisfice interesul spre eficientizare si economie a consumatorilor, producatorii de centrale termice au imbunatatit tehnologia in ultimii, astfel ca in prezent sunt din ce in ce mai folosite centralele termice in condensare.

 

Principiul de functionare al acestora are la baza un fenomen natural, si anume procesul de condensare. Valorificat la maxim, acesta a condus la producerea unor sisteme de incalzire cu un randament foarte bun.  Procesul de condensare consta in transformarea, prin racire, a vaporilor de apa in lichid. Vaporii de apa continuti in gazele de ardere condenseaza la suprafata schimbatorului de caldura al aparatului si energia lor remanenta este pusa din nou, sub forma de caldura, la dispozitia sistemului de incalzire.

Randamentul energetic al unei centrale termice clasice este de  92-95%, pec and al uneia in condensare  este de 107-110%, ceea ce inseamna ca pentru producerea aceeasi cantitati de caldura, rezulta un consum considerabil mai mic de combustibil.

Pretul unei astfel de investitii ar putea parea mare la prima vedere, insa amortizarea se va face intr-un timp mai scurt fata de o investitie de tip clasic, tocmai datorita consumului.

Trebuie mentionat ca, pentru a mentine randamentul unitar, ar fi recomandat sa folosim un cronotermostat incorporat sau independent, si, bineinteles, conteaza foarte mult termoizolarea cladirii.